Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

IBC-kontti mökille taimikastelun turvaamiseksi

Kuivat keväät ovat piinanneet taimikasvattajia ja puutarhureita jo pari vuotta. Myös meidän mökkiviljelyissä joudumme ottamaan mahdollisen kuivuuden jo ennakkoon huomioon. Sadeveden kerääminen on välttämätöntä, jotta saisimme viljelykset ja kukkapenkit pidettyä hengissä. Uusin elementti vedenkeruujärjestelmässämme on IBC-kontti eli muovinen jättikuutio.

Sadeveden keruuta on jo tehostettu: vesirosvoja ja uppopumppu vanhassa kaivossa

Viime kesänä paransimme sadeveden keruuta uusimalla vesikouruja ja liittämällä syöksytorviin vesirosvot eli vedenkerääjät. Tämä helpotti jo melkoisesti vesipulaamme. Neljä 200 litran tynnyriä rakennusten nurkilla toimivat tehokkaina vesivarastoina. (Kirjoitimme aiheesta blogijutussa ”Uusi sadevesijärjestelmä – vesipisarat talteen kasteluvedeksi.” http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/uusi-sadevesijarjestelma/)

Vesirosvo ja saavi yrttimaalla

Jo aiemmin olimme asentaneet Esikko-mökin vanhaan kaivoon uppopumpun. Vanhan kaivon vesi tuli siten tehokäyttöön. Talousvetemme tulee kunnallistekniikan kautta, mikä on hieno asia. Esikko-mökin puolella kaivovesi näet usein hiipuu kesän edetessä. (Kirjoitimme aiheesta blogijutussa ”Uppopumpun asennus vanhaan kaivoon”. http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/uppopumpun-asennus-vanhaan-kaivoon/)

Uppopumppu vanhassa kaivossa

Mikä on IBC-kontti?

IBC-kontti on valkoinen 1000 litran (100cm x 100cm x 100cm) muovisäiliö, joka on yleensä metallikehikon sisällä. Kehikkoineen kuutio on tietty vähän suurempi (leveys 120cm x syvyys 116cm x korkeus 100cm).

Suomessa valmistettuja ICB-kontteja käytetään maataloudessa, elintarviketeollisuudessa ja muussa teollisuudessa nesteiden säilytykseen. Elintarviketeollisuudessa konteissa voidaan säilyttää mm. paistorasvoja tai rypsi- ja palmuöljyjä.

Mistä IBC-kontin voi hankkia?

IBC-kontteja voi ostaa uusina tai käytettyinä esim. tynnyrimyymälöistä tai Tori.fi kautta. Käytetyn kontin saa alle viidellä kympillä.

Meidän IBC-kontti saatiin serkkupojalta, jolla niitä oli ”turhan panttina”. Nurkkia siivotessaan serkku toi kontin meille traktorilla. Ihastelimme suuren kontin vetoisuutta. Nyt läks!

Mihin IBC-konttia voi käyttää?

Yksityiset henkilöt käyttävät IBC-kontteja tyypillisesti sadevesisäiliöinä. Luovaakin käyttöä näille on keksitty. Ne taipuvat jopa komposteiksi, pienvarastoiksi tai kylpypaljuiksi.

IBC-kontin sijoittaminen

Asensimme vesikontin viljelystemme kannalta kaikkein kriittisimpään eli kuivimpaan paikkaan. Päätös oli helppo. Esikko-mökin lavatarha suorastaan huutaa janoaan.

IBC-kontti asennettiin siten vesitynnyrin viereen lähelle kasvilavoja. Vedenkeruun ideamme on yksinkertainen. Ylimääräinen sadevesi johdetaan lappoletkulla vesitynnyristä viereiseen vesikuutioon.

Kasvilavat odottavat kevätkylvöjä – ja vettä.

Vesikontille piti raivata paikka

Koska IBC-kontti ei sellaisenaan ole esteettisesti kaunis, halusimme sijoittaa sen piharakennuksen taakse. Piharakennuksen tausta oli ennestään ruokoton huojuvine halkopinoineen. Vesikontti sopisi siihen maisemaan mainiosti. Kuten kaikki meidän projektit, tämäkin hanke käynnistyi raivaus- ja järjestelytyöllä.

Tähän se vesikuutio oli tarkoitus asentaa.
IBC-kuutio tulee halkopinon kohdalle
IBC-kuutiolle tehtiin tilaa halkopinon päähän. Vanhat maitokärryt olivat halkojen siirrossa oiva apuväline.

Halusimme ”istuttaa” vesikontin paikoilleen maahan siten, että se olisi suorassa ja osittain maahan upotettuna.

IBC-kontti asennetaan
Siirtoa odottava IBC-kuutio mahtui hyvin sille varattuun paikkaan. Samalla halkopino ja rakennuksen tausta siistiytyivät.
IBC-kontti paikoillaan
Kun IBC-kuutio oli saatu paikoilleen, asennettiin lappoletku. Saunamökin lämmin pääty on varattu tomaattien kasvatukseen. Miten ihanaa saada niille vettä aivan vierestä!

Lappoletku tynnyrin ja kuution välille

Lappoletkuksi otettiin 1.5m pitkä puutarhaletkun pätkä. Letkun päät suoristettiin liittämällä niihin jatkoksi suorat putken pätkät.

IBC-kontin päällä on iso kierrekorkillinen täyttöaukko. Korkkiin tehtiin puukolla reikä lappoletkua varten.

IBC-kontti eli IBC-kuutio ja siihen lappoletku
Lappoletkun molempia päitä työstettiin. Letkun toinen pää on jo vesisaavissa keräämässä vettä ja toinen pää pujotettiin korkin läpi.

Miten veden saa kätevästi pois kontista?

Kontti siis täyttyy pikkuhiljaa sadevesitynnyrin kautta. Halusimme liittää tynnyriin kasteluletkun, jotta saisimme kätevästi vedet letkua pitkin suoraan kohteeseen.

Kuution alaosassa oli valmiina poistoaukon korkki ja hanakahva, joiden avulla säiliön voi tyhjentää. Sellaisenaan ratkaisu ei toiminut meille, sillä konttimme oli upotettu maahan ja poistoaukon alle ei olisi saatu kastelukannua.

Ostimme siten adapterin eli sovituskappaleen kierrekorkin kohdalla olevan poistoreiän ja letkun väliin. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia liittimiä ja ratkaisuja. Meidän adapteri maksoin 15 euroa verkkokaupassa.

Liitimme vielä adapteriin metrin mittaisen letkunpätkän, jotta vesi olisi helppo lorottaa ämpäriin. Letkun päähän sujautimme pikaliittimen, jotta siihen voisi liittää pidemmän kasteluletkun.

IBC-kontti ja kasteluletku siitä
Kasteluletku kiiinnitettynä adapterilla IBC-konttiin.

Nyt uskalsimme aloittaa kevätkylvöt!

Vappuviikonloppuna kaivoimme siemenpussit esiin ja työstimme kasvilavat kylvökuntoon. Tällä kertaa kastelun hoiti luontoäiti. Samalla vesivarantomme täyttyivät hyvää tahtia.

Kevätkylvöt
Valkosipulit ovat jo nousseet pintaan. Puna- ja keltasipulit odottavat istutusta.
Juurikkaiden siemenpusseja ja tikkuja nimikylteiksi.
Kylvövakojen tekoa
Kylvövakojen tekoa vanhalla hyvällä teknologialla.

2 thoughts on “IBC-kontti mökille taimikastelun turvaamiseksi

  1. Hienot systeemit teillä. Onko tuo kontti Schutz -merkkinen? Jos on niin, mistä hankit adapterin eli letkuliitännän?

    1. Hei, adapteri on hankittu IHK:lta. Nyt en muista kontin merkkiä. Kurkistan siihen vielä tarkemmin…ja palaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.